сряда, 19 ноември 2008 г.

И МВР влиза в бизнеса с личните данни?

От МВР поискаха всички досега свободно продавани ваучери на мобилните оператори да са поименни. По съображения за сигурност. Даваме си личните данни на мобилните оператори и проблемите свършват. Всички престъпници се предават. Няма повече заплахи, активирани бомби и телефонни измами. И готово!
Явно МВР много държи да може да проследява гражданите по мобилните им телефони и не се предава лесно. Не ви ли прилича това предложение на продължение на спряната за момента от изпълнение Наредба 40? С какво ли всъщност тези данни ще помогнат на МВР? НЗОК вече показа нагледно как може да се печели от продажбата на лични данни, може би вътрешното министерство смята, че има място за още един играч на този пазар. Защото не мога иначе да си обясня защо МВР ще иска да събира ЕГН-тата на обикновените граждани. Не може служителите на ведомството да са толкова наивни, та да мислят, че престъпниците няма да намерят начин да останат анонимни. Като резултат базата данни ще съдържа информация само за тези, които нямат нищо против да я дадат. Това предложение е подобно на поставянето на няколко брави на вратите – само затрудняват крадците, но не правят кражбата невъзможна.Е, ако МВР има правомощията да забрани продажбите на ваучери по целия свят, да затвори пощите и да се закрият уличните телефони, има няколко процента по-голяма вероятност предложението да помогне. Чух мнения, че и в други европейски страни, за да получиш ваучер, си предоставяш личните данни и гражданите не протестират. Да, но в тези държави има единни информационни системи, които комуникират помежду си. И личните ти данни могат действително да послужат за превенция. При липсата на основа обаче, както е у нас, това е просто безцелно събиране на ЕГН-та.
Преди години не можеше да се регистрираш във видеотеката, без да дадеш информация за родата си до девето коляно на служителката. След това личните данни станаха защитени и неколцина богоизбрани (разбирай сертифицирани) имаха достъп до тях. Сега нещата отново се променят…
Та молбата ми е най-накрая да се вземе някакво решение какво ще се случва с моето ЕГН и ако е възможно, то да е по-дългосрочно от предишните. А ако МВР държи все пак да научи личните ми данни, да има малко търпение, наближават избори и скоро те ще бъдат разлепени по витрините на магазините.

Няма коментари: