сряда, 19 ноември 2008 г.

Европейци сме, ама...


Нека си представим кормчия на кораб в момента, в който трябва да завие и да стигне до мечтаната земя. Но къде е тя? Къде се намира България? Накъде трябва да завие той - към ЕС или извън него?
В ЕС мобилните услуги са на значително по-високо ниво, отколкото у нас. Ние уж трябва да осигурим прозрачност, да понижим цените на услугите и разговорите, а всъщност българските телекоми във всеки един момент потвърждават какъв хаос е в областта. Всеки се опитва да бърка колкото се може по-дълбоко в съвсем не празната каца с мед, но на каква цена? Да се заблуждават клиентите, да се подава грешна или объркваща информация и какво ли още не.
При представянето на Петрол Мобайл например се създаде сериозно объркване. Което според мен съвсем не стана случайно. То касае въпроса какво всъщност е Петрол Мобайл? Четвърти GSM оператор, виртуален мобилен оператор или просто услуга? От КРС казват, че все още няма правно решение за статута на предплатените мобилни карти, т.е. не може току така да се самообявяват за какъвто и да е оператор.
След няколко дни объркване, стана ясно, че Петрол Мобайл не е четвърти GSM оператор. Сега има различни мнения. Според някои новите играчи на пазара на мобилни услуги са виртуални оператори на мобилни мрежи (MVNO). Според други, ако Петрол Мобайл се обявят за виртуален оператор, то става въпрос за най-простата форма на това понятие. Споделя се и мнението, че картите на компанията са услуга препродажба (на SIM предплатени карти) с добавена стойност - отстъпка при зареждане гориво. За разлика от тях виртуалните оператори притежават собствена телефонна централа и имат ограничен контрол върху наетите радиочестоти.
Чудя се защо такава информация не се обявява толкова публично, колкото публично и гръмко бе представена Петрол Мобайл като четвърти GSM оператор? Всъщност не се чудя – тази маркетинг стратегия на объркването има за цел просто да събере повече клиенти за новите карти. За да печели компанията. Макар че от Петрол Мобайл твърдят обратното – че само искат да подпомогнат развитието на основния си бизнес и нямат никакво намерение да печелят от телекомуникации. А дали някой им вярва?
Да - европейци сме, ама...с каруца!

Няма коментари: